Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
A Szamurájokról

A szamurájokról

A szamurájok a 13. századtól Japán bizonyos nemesi előjogokkal felruházott hivatásos katonái, akik többnyire egy-egy gazdag arisztokrata szolgálatába szegődtek. Bérüket kardforgató tudományuk arányában kapták. Kardjaik a kardkovácsmesterség és türelem remekművei. Japánban a fiúgyerekek férfivá válásuk jelképeként: még ma is "szamuráj készséget" (fegyvergyűjtemény-makettet) kapnak ajándékba.

A "bushidó" (szamuráj kódex) a ma emberének is példaértékű, hatása kimutatható a japánok mindennapjaira. Valódi harci tudományukat ma már csak néhány családi kézben levő iskola ápolja. Sportváltozata a kendó, amit bambuszkarddal, mellvédő páncélban és fémrácsos vászonsisakban versenyszerűen gyakorolnak.

Hogyan éltek kezdetben a tartományokban?

A tartományi katonai alakulatok szervezeti felépítésében a japán nagycsalád mintáját követte. Ezért joggal nevezhetjük őket harcos családoknak, azzal a megjegyzéssel, hogy a család fogalma ebben az összefüggésben nem pusztán a családfő hozzátartozóira, vagyis rokonokra terjedt ki. Idegenek, azaz nem vérrokonok is tagjai lehettek a családnak.
A harcos családok parancsnokai előkelő nemzetségek családfői közül kerültek ki: kormányzók, magas rangú hivatalnokok, gazdag földesurak és más, hasonlóan tekintélyes férfiak voltak. Alárendeltjeik egy kisebb csoportja egy fedél alatt élt az urával. Ezt - a zömében közeli vagy távolabbi rokonokból álló - csoportot keninnek hívták, ami magyarul körülbelül azt jelenti: "a család emberei". A többi családtag és a kíséret tagjainak többsége saját birtokain élt. Ezek általában parancsnokaik udvarházának környékén terültek el. A szamurájok kezdetben tehát egyszerre voltak harcosok és földbirtokosok.

A föld, melyet a szamuráj birtokolt, és amely táplálta, rendszerint már művelhetővé tett vagy frissen meghódított terület volt, melyet szolgálati jutalmául hűbérbirtokként nyert el urától. Ez természetesen törvénytelen cselekedetnek minősült, hiszen a taika törvények értelmében senkinek sem lehetett magánföldbirtoka, így a parancsnokoknak ahhoz sem volt joguk, hogy császári beleegyezés nélkül bárkinek is hűbérbirtokot adományozzanak. De a császár és a kormányzat messze voltak, a katonai szervezetek szolgálatai viszont nélkülözhetetlennek bizonyultak, ezért a tartományok kormányzói, hivatalnokai és nemesei egyszerűen figyelmen kívül hagyták az érvényes törvényeket.

Japán hagyomány szerint a család minden tagja feltétel nélküli engedelmességgel tartozott a család fejének - ugyanez volt érvényes a harcos családok tagjaira is. Ily módon a katonai szervezetek vezetői korlátlan hatalommal rendelkeztek, melyet a földbirtokok nagyvonalú adományozása tovább erősített. Ez a tartományok szigorúan szervezett harcos családjainak öntudata és viselkedése szempontjából azzal a fontos következménnyel járt, hogy a vezető iránti hűség és a feltétlen engedelmesség a szamurájok értékrendjében a legfőbb erények közé sorolódott.

A hűség és az engedelmesség volt a szamurájok halált megvető bátorságának alappillére.

 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!