Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
A Szamurájokról

A szamurájokról

A szamurájok a 13. századtól Japán bizonyos nemesi előjogokkal felruházott hivatásos katonái, akik többnyire egy-egy gazdag arisztokrata szolgálatába szegődtek. Bérüket kardforgató tudományuk arányában kapták. Kardjaik a kardkovácsmesterség és türelem remekművei. Japánban a fiúgyerekek férfivá válásuk jelképeként: még ma is "szamuráj készséget" (fegyvergyűjtemény-makettet) kapnak ajándékba.

A "bushidó" (szamuráj kódex) a ma emberének is példaértékű, hatása kimutatható a japánok mindennapjaira. Valódi harci tudományukat ma már csak néhány családi kézben levő iskola ápolja. Sportváltozata a kendó, amit bambuszkarddal, mellvédő páncélban és fémrácsos vászonsisakban versenyszerűen gyakorolnak.

Hogyan éltek kezdetben a tartományokban?

A tartományi katonai alakulatok szervezeti felépítésében a japán nagycsalád mintáját követte. Ezért joggal nevezhetjük őket harcos családoknak, azzal a megjegyzéssel, hogy a család fogalma ebben az összefüggésben nem pusztán a családfő hozzátartozóira, vagyis rokonokra terjedt ki. Idegenek, azaz nem vérrokonok is tagjai lehettek a családnak.
A harcos családok parancsnokai előkelő nemzetségek családfői közül kerültek ki: kormányzók, magas rangú hivatalnokok, gazdag földesurak és más, hasonlóan tekintélyes férfiak voltak. Alárendeltjeik egy kisebb csoportja egy fedél alatt élt az urával. Ezt - a zömében közeli vagy távolabbi rokonokból álló - csoportot keninnek hívták, ami magyarul körülbelül azt jelenti: "a család emberei". A többi családtag és a kíséret tagjainak többsége saját birtokain élt. Ezek általában parancsnokaik udvarházának környékén terültek el. A szamurájok kezdetben tehát egyszerre voltak harcosok és földbirtokosok.

A föld, melyet a szamuráj birtokolt, és amely táplálta, rendszerint már művelhetővé tett vagy frissen meghódított terület volt, melyet szolgálati jutalmául hűbérbirtokként nyert el urától. Ez természetesen törvénytelen cselekedetnek minősült, hiszen a taika törvények értelmében senkinek sem lehetett magánföldbirtoka, így a parancsnokoknak ahhoz sem volt joguk, hogy császári beleegyezés nélkül bárkinek is hűbérbirtokot adományozzanak. De a császár és a kormányzat messze voltak, a katonai szervezetek szolgálatai viszont nélkülözhetetlennek bizonyultak, ezért a tartományok kormányzói, hivatalnokai és nemesei egyszerűen figyelmen kívül hagyták az érvényes törvényeket.

Japán hagyomány szerint a család minden tagja feltétel nélküli engedelmességgel tartozott a család fejének - ugyanez volt érvényes a harcos családok tagjaira is. Ily módon a katonai szervezetek vezetői korlátlan hatalommal rendelkeztek, melyet a földbirtokok nagyvonalú adományozása tovább erősített. Ez a tartományok szigorúan szervezett harcos családjainak öntudata és viselkedése szempontjából azzal a fontos következménnyel járt, hogy a vezető iránti hűség és a feltétlen engedelmesség a szamurájok értékrendjében a legfőbb erények közé sorolódott.

A hűség és az engedelmesség volt a szamurájok halált megvető bátorságának alappillére.

 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben