Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
A Szamurájokról

A szamurájokról

A szamurájok a 13. századtól Japán bizonyos nemesi előjogokkal felruházott hivatásos katonái, akik többnyire egy-egy gazdag arisztokrata szolgálatába szegődtek. Bérüket kardforgató tudományuk arányában kapták. Kardjaik a kardkovácsmesterség és türelem remekművei. Japánban a fiúgyerekek férfivá válásuk jelképeként: még ma is "szamuráj készséget" (fegyvergyűjtemény-makettet) kapnak ajándékba.

A "bushidó" (szamuráj kódex) a ma emberének is példaértékű, hatása kimutatható a japánok mindennapjaira. Valódi harci tudományukat ma már csak néhány családi kézben levő iskola ápolja. Sportváltozata a kendó, amit bambuszkarddal, mellvédő páncélban és fémrácsos vászonsisakban versenyszerűen gyakorolnak.

Hogyan éltek kezdetben a tartományokban?

A tartományi katonai alakulatok szervezeti felépítésében a japán nagycsalád mintáját követte. Ezért joggal nevezhetjük őket harcos családoknak, azzal a megjegyzéssel, hogy a család fogalma ebben az összefüggésben nem pusztán a családfő hozzátartozóira, vagyis rokonokra terjedt ki. Idegenek, azaz nem vérrokonok is tagjai lehettek a családnak.
A harcos családok parancsnokai előkelő nemzetségek családfői közül kerültek ki: kormányzók, magas rangú hivatalnokok, gazdag földesurak és más, hasonlóan tekintélyes férfiak voltak. Alárendeltjeik egy kisebb csoportja egy fedél alatt élt az urával. Ezt - a zömében közeli vagy távolabbi rokonokból álló - csoportot keninnek hívták, ami magyarul körülbelül azt jelenti: "a család emberei". A többi családtag és a kíséret tagjainak többsége saját birtokain élt. Ezek általában parancsnokaik udvarházának környékén terültek el. A szamurájok kezdetben tehát egyszerre voltak harcosok és földbirtokosok.

A föld, melyet a szamuráj birtokolt, és amely táplálta, rendszerint már művelhetővé tett vagy frissen meghódított terület volt, melyet szolgálati jutalmául hűbérbirtokként nyert el urától. Ez természetesen törvénytelen cselekedetnek minősült, hiszen a taika törvények értelmében senkinek sem lehetett magánföldbirtoka, így a parancsnokoknak ahhoz sem volt joguk, hogy császári beleegyezés nélkül bárkinek is hűbérbirtokot adományozzanak. De a császár és a kormányzat messze voltak, a katonai szervezetek szolgálatai viszont nélkülözhetetlennek bizonyultak, ezért a tartományok kormányzói, hivatalnokai és nemesei egyszerűen figyelmen kívül hagyták az érvényes törvényeket.

Japán hagyomány szerint a család minden tagja feltétel nélküli engedelmességgel tartozott a család fejének - ugyanez volt érvényes a harcos családok tagjaira is. Ily módon a katonai szervezetek vezetői korlátlan hatalommal rendelkeztek, melyet a földbirtokok nagyvonalú adományozása tovább erősített. Ez a tartományok szigorúan szervezett harcos családjainak öntudata és viselkedése szempontjából azzal a fontos következménnyel járt, hogy a vezető iránti hűség és a feltétlen engedelmesség a szamurájok értékrendjében a legfőbb erények közé sorolódott.

A hűség és az engedelmesség volt a szamurájok halált megvető bátorságának alappillére.

 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt