Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
Karate

Karate

 

 

„A karate több mint egy sport, több mint egyszerű testmozgás. Aki karatét gyakorol, annak megnyilvánulásaiban a karate alapelveit – jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom, akarat – kell minél jobban érvényesítenie. Így a gyakorlás nem csak az edzőteremben végzett munkát jelenti, hanem hatnia kell az élet minden területére is. A test edzése és a jellem formálása összefügg. A rendszeres, fegyelmezett gyakorlás javítja a koncentráló képességet, az odafigyelést, a kitartást, így a karatés a munkában, a tanulásban jobb eredményeket érhet el. Minél inkább megvalósítja ezeket az alapelveket, annál inkább fog hatni a környezetére.” – mesélte Fülöp Atilla két danos mester.

A karate, a nyugati tévhittel ellentétben nem tartozik a japán harcművészetek közé, hiszen kínai és Okinawa - i küzdőmódszer volt, amíg Gicsin Funakosi (Gichin Funakoshi) az 1920-as években meg nem honosította Tokióban is.

Karate története:

A karate története körülbelül 1400 évvel ezelőtt kezdődött, amikor az indiai Darumaszerzetes, a Zen Buddhizmus egyik alapítója Kínában, a Shaolin-Szu kolostorban is elkezdte terjeszteni a tanait/elméletét.

Úgy tartják, hogy ezek a tanok annyira megerőltetőek voltak szellemileg, hogy a  tanítványok egymás után estek össze a kimerültségtől. Daruma ekkor Taishi testgyakorlatokat is bevett az oktatásba, hogy így fizikailag is megerősítse a szerzeteseket. Ezt a szellemi-fizikai képzési rendszert foglalta össze az Ekkin-Kyo könyvében, amely a karate első könyvének tekinthető.

Ez a rendszer került át - a kínai kultúra más elemeivel együtt - Okinawa szigetére (Okinawa Kína, Japán, és Tavian között található Ryukyu szigetcsoport legnagyobb szigete. A 140 kisebb-nagyobb szigetből csak 36 az állandóan lakott. Kínához tartozott ekkor.), 1600 körül.

A szigetet 1609-ben a japán Satsuma klán seregei leigázták, az összes fegyvert elkobozták és a lakosoknak megtiltották a fegyverviselést. Ezért a szigetlakók titokban - a Shaolin technikák alapján - kifejlesztettek egy önvédelmi rendszert: az Okinawa-te művészetét.

Gicsin Funakosi (Gichin Funakoshi)Okinawa szigetén született 1868-ban. Gyerekkora óta foglalkozott a karatéval, bár a legnagyobb titokban, mert abban az időben az okinawai kormány tiltotta a karate tanulását és gyakorlását. A karate az illegalitásból 1922-ben emelkedett ki, amikor a Japán Oktatási Minisztérium harcművészeti bemutatót rendezett Tokióban és az okinawai karate bemutatására az akkor már tanár Funakosi-t kérte fel.

 

Funakosi bemutatója olyan nagy hatást tett a japánokra, hogy hamarosan további bemutatókra és oktatásra kérték fel.

 

Felismerve a kínai és a japán stílus közötti különbségeket, Funakosi megváltoztatta a "karate" jelentését "üres kéz"-re (a "Kara" jelentése "kínai" és "üres" is lehet). Ez nemcsak arra utalt, hogy a karatéka (karatét gyakorló) nem használ fegyvereket támadásra és önvédelemre, hanem arra is, hogy jobbá válik szíve és értelme „kiürítésével” - megszabadításával a hiábavaló kívánságoktól és hiúságtól.

Funakosi-t tekintjük a modern karate atyjának, mert hozzáférhetővé tette a karatét a nagy nyilvánosság számára. Átalakítva az edzés menetét (főleg a katákat) egyszerűsítette és elérhetővé tette a technikákat mindenki számára - fiatalnak és öregnek, nőknek és gyerekeknek. Számos könyvet írt a "karate-do"-ról, vagyis a karate útjáról. Ennek köszönhetően a karate elterjedt egész Japánban. 1935-ben megnyílt az első független karate dojo Japánban, amely ajtajára a Shoto-kan elnevezés került fel. 1955-ben megalakult a Japán Karate Szövetség (JKA), akkor még csak néhány taggal és instruktorral. A főinstruktori tisztet Funakosi töltötte be.
Funakosi 1957-ben halt meg. Szelleme és tanításai a mai napig élnek, az edzések Funakosi 20 pontja szellemében telnek.

Funakosi 20 pontja:

1.        Soha ne feledd: a karate tisztelettel kezdődik és tisztelettel ér véget.

2.       A karatéka (karatét gyakorló) nem támad elsőnek.

3.       A karate az igazság nagy segítője.

4.       Először magadat ismerd meg, azután az ellenfeledet.

5.       A technikánál előbbre való a szellem.

6.       Szabadítsd meg szellemedet a terheitől.

7.       A hibák a hanyagságból erednek.

8.       Ne hidd azt, hogy a karate csak a Dojo-ban van jelen.

9.       A karate gyakorlása egész életedre szól.

10.    Ha minden áthat a karate szelleme, a szépség fog uralkodni.

11.     A karate olyan, mint a forró víz. Ha nem ég alatta a tűz, kihűl.

12.    Ne a győzelemre gondolj. Az vezessen, hogy ne veszíts.

13.    Ha nem boldogulsz ellenfeleddel, változtass.

14.    A küzdelemben nem más, mint a körülményekhez való alkalmazkodás.

15.    Kezedet és lábadat kardként használd.

16.    Ahogy kilépsz otthonod ajtaján és munkába indulsz, gondolj arra, hogy millió ellenfél vár rád.

17.    Alacsony állás a kezdők számára, természetes állás a haladók számára.

18.    A kata legyen pontos, a valódi harc, az más dolog.

19.    Ne felejtsd el (a,) az erő gyenge és erős alkalmazását (b,) a test kinyújtását és összehúzódását (c,) a lassúságot és a technikás gyorsaságát.

20.   Mindig tervezzél.

A karate három fő technikája a karcsapás illetve védés, az ütés és a rúgás.

Két verseny ága a kata és a kumite.
 
További információk:
 

 

 

 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben