Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
A Nők Szerepe

A nők szerepe

 

A Tokugava korszak idején jelent meg Japánban egy könyv, amely az Onna Daigaku, vagyis "Az asszonyok nagy tankönyve" címet viselte. Ebben az alapvető munkában rajzolta meg a tekintélyes tudós, Kaibara Ekken (1630-1740) az évszázados hagyományok alapján az eszményi szamurájasszony képét. Idézzünk belőle néhány jellegzetes megállapítást: "Az asszony nem alárendeltje egyetlen hűbérúrnak sem. Ennélfogva férjét kell urának tekintenie, akit köteles a legmélyebb tisztelettel és nagyrabecsüléssel övezni (…) Az asszony legnagyobb, életfogytig tartó kötelessége az engedelmesség. (…) Az asszony legyen mindig a helyén, szigorúan ügyeljen erkölcseire és viselkedésére. Már pirkadatkor legyen talpon, és csak késő este térjen nyugovóra (…) Bármennyi cselédet is tartson, az asszony sohase sajnálja a fáradságot, hogy mindenen rajta tartsa a szemét, és mindenről maga gondoskodjék. Kötelessége, hogy megvarrja apósa, anyósa ruháit, és elkészítse ételüket. Legyen meg benne mindig a hajlandóság arra, hogy férje óhajait teljesítse, hajtogassa össze ruháit, kefélje ki takaróját. Törődjön gyermekei nevelésével, mossa ki a piszkos holmit, és életének középpontjában a háztartás álljon. (….) Amelyik asszony így cselekszik, az biztos lehet abban, hogy házassága harmonikus és tartós lesz, háza pedig a békesség és egyetértés hona." Röviden összefoglalva tehát az ideális szamurájasszony engedelmes, önzetlen, kötelességtudó és fegyelmezett volt, ezenkívül feltétel nélkül alárendelte saját személyét mások érdekének. Mai szemmel nézve ez az életforma felettébb beszűkültnek és örömtelennek tűnik. Az érintettek azonban korántsem éreztek így. Igaz, életük otthonukra és családjukra korlátozódott. Ennek keretein belül azonban óriási tekintélyt és bizalmat élveztek, befolyásuk a gyermekek nevelésére igen komoly volt. Ezenkívül azt is figyelembe kell vennünk, hogy a legtöbb szamurájasszony maga is szamurájcsaládból származott, ami annyit jelentett, hogy jövendő feleségként és anyaként betöltendő szerepkörére alaposan felkészülhetett, és ezek a feladatok számára teljesen természetesek voltak.

Az ifjú lányok nevelése egyébként nem korlátozódott azon házias erények elsajátítására, melyeket az Onna Daigaku megkívánt tőlük. Éppen ellenkezőleg! A leendő szamurájasszony kicsiny gyermekkorától fogva együtt gyakorolta fivéreivel a fegyverforgatást. Hiszen feleségként elvárták tőle, hogy férje távollétében, ha a szükség úgy kívánta, házát és családját fegyverrel is oltalmazza meg. Ezért tanult meg már jó korán bánni az egyenes lándzsával (jari), a kardhegyű lándzsával (naginata), a rövidnyelű hajítódárdával (ucsi-ja) és a rövid tőrrel (kaiken), amit ifjúkorától fogva a keze ügyében tartott. Hogy a szamurájasszonyok lelkét mennyire áthatotta a merészség és a halál megvetésnek szelleme, az jellemzően mutatkozott meg azokban a helyzetekben, amikor saját becsületüket kellett megvédeniük. Ha megerőszakolás, vagy a megaláztatás bármely más formája fenyegette őket, akkor habozás nélkül követtek el öngyilkosságot úgy, hogy határozott mozdulattal átvágták a torkukat.

 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt