Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
A Nők Szerepe

A nők szerepe

 

A Tokugava korszak idején jelent meg Japánban egy könyv, amely az Onna Daigaku, vagyis "Az asszonyok nagy tankönyve" címet viselte. Ebben az alapvető munkában rajzolta meg a tekintélyes tudós, Kaibara Ekken (1630-1740) az évszázados hagyományok alapján az eszményi szamurájasszony képét. Idézzünk belőle néhány jellegzetes megállapítást: "Az asszony nem alárendeltje egyetlen hűbérúrnak sem. Ennélfogva férjét kell urának tekintenie, akit köteles a legmélyebb tisztelettel és nagyrabecsüléssel övezni (…) Az asszony legnagyobb, életfogytig tartó kötelessége az engedelmesség. (…) Az asszony legyen mindig a helyén, szigorúan ügyeljen erkölcseire és viselkedésére. Már pirkadatkor legyen talpon, és csak késő este térjen nyugovóra (…) Bármennyi cselédet is tartson, az asszony sohase sajnálja a fáradságot, hogy mindenen rajta tartsa a szemét, és mindenről maga gondoskodjék. Kötelessége, hogy megvarrja apósa, anyósa ruháit, és elkészítse ételüket. Legyen meg benne mindig a hajlandóság arra, hogy férje óhajait teljesítse, hajtogassa össze ruháit, kefélje ki takaróját. Törődjön gyermekei nevelésével, mossa ki a piszkos holmit, és életének középpontjában a háztartás álljon. (….) Amelyik asszony így cselekszik, az biztos lehet abban, hogy házassága harmonikus és tartós lesz, háza pedig a békesség és egyetértés hona." Röviden összefoglalva tehát az ideális szamurájasszony engedelmes, önzetlen, kötelességtudó és fegyelmezett volt, ezenkívül feltétel nélkül alárendelte saját személyét mások érdekének. Mai szemmel nézve ez az életforma felettébb beszűkültnek és örömtelennek tűnik. Az érintettek azonban korántsem éreztek így. Igaz, életük otthonukra és családjukra korlátozódott. Ennek keretein belül azonban óriási tekintélyt és bizalmat élveztek, befolyásuk a gyermekek nevelésére igen komoly volt. Ezenkívül azt is figyelembe kell vennünk, hogy a legtöbb szamurájasszony maga is szamurájcsaládból származott, ami annyit jelentett, hogy jövendő feleségként és anyaként betöltendő szerepkörére alaposan felkészülhetett, és ezek a feladatok számára teljesen természetesek voltak.

Az ifjú lányok nevelése egyébként nem korlátozódott azon házias erények elsajátítására, melyeket az Onna Daigaku megkívánt tőlük. Éppen ellenkezőleg! A leendő szamurájasszony kicsiny gyermekkorától fogva együtt gyakorolta fivéreivel a fegyverforgatást. Hiszen feleségként elvárták tőle, hogy férje távollétében, ha a szükség úgy kívánta, házát és családját fegyverrel is oltalmazza meg. Ezért tanult meg már jó korán bánni az egyenes lándzsával (jari), a kardhegyű lándzsával (naginata), a rövidnyelű hajítódárdával (ucsi-ja) és a rövid tőrrel (kaiken), amit ifjúkorától fogva a keze ügyében tartott. Hogy a szamurájasszonyok lelkét mennyire áthatotta a merészség és a halál megvetésnek szelleme, az jellemzően mutatkozott meg azokban a helyzetekben, amikor saját becsületüket kellett megvédeniük. Ha megerőszakolás, vagy a megaláztatás bármely más formája fenyegette őket, akkor habozás nélkül követtek el öngyilkosságot úgy, hogy határozott mozdulattal átvágták a torkukat.

 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu    *****    STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG