Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
Buddhizmus
Buddhizmusról

 

A Buddhizmus olyan vallás, amelynek nincsenek istenei, és nincs mitológiája sem. Maga Buddha nem tagadja istenek létezését, de nem tulajdonit nekik nagy jelentőséget.

A Buddhizmus alapítója Guatama Sziddhátra volt, a Buddha (Megvilágított), a hagyomány szerint i.e. 560 és 480 között élt Észak-Indiában. A legenda szerint királyfi volt, akinek rendkívüliségét csodás születése is bizonyította. Felnőtt korában egy öreggel, egy beteggel, egy halottal és egy aszkétával találkozva jutott el a Megvilágosodáshoz, a szenvedés és a múlandóság belátásához. Maga is remetévé lett, így fogalmazta meg az új vallási-filozófiai rendszer, a Buddhizmus elveit. Tanításainak legősibb gyűjteménye a Tripitaka (Három Kosár). A Buddhizmus alapja öt szabály, amelyek a Nirvána felé vezetnek. Tilos bármely élőlény elpusztítása, mások tulajdonának elvétele, más asszonyának érintése, a hazugság, és a részegség. A szerzeteseknek szüzességet, és vagyontalanságot kell fogadnia, és aszkétikus módon kell élnie. Az aszkézis célja a teljes passzivitás és a lét utáni vágyak kioltása.

Mi a Buddhizmus lényege?

Az emberi tudás alapja az a felismerés, hogy az élet szenvedés, aminek az oka az érzékiség, az élet utáni vágy és a tudatlanság. Ezért leküzdésének útja sem lehet egyéb, mint az érzékiségtől, a cselekvéstől való tartózkodás, az életösztön kikapcsolása és a meditáció. Aki mindezek gyakorlására képessé lesz, az megszabadul az újjászületés terhétől, és eljut a Nirvánába, ami a létvágy kialvása, a teljes megsemmisülés, a nemlétezés.

Buddhizmus Japánban:

Japánban a Buddhizmus egyik fő ágazata a Zen vált népszerűvé. Eredetileg Indiában gyakorolták (Dhyan), ami Kínában (Ch'an) is ismertté vált, majd onnan terjedt tovább Koreába (Seon), Japánba (Zen).

A Zen lényege, szertartásoktól mentes ülve meditálás gyakorlása (Zazen). A Zazen egy mélyen összpontosított tartásban való ülés, amelybe a test és a tudat fokozottan bekapcsolódik és elmerül a Zazen-tartásban. A tartás abból áll, hogy keresztbe tett lábakkal ülünk egy párnán, egyenesen, de mégis természetesen. A figyelem a tartásra és a mély kilégzésre összpontosul. A tudatban felmerülő gondolatokat nem utasítjuk el és nem is követjük - így a test és tudat visszatér a maga eredeti, eleven állapotába.

A Zen - mint a buddhizmus többi iskolája - nagy fellendülést hozott a művészetben is. Többek között nagy hatással volt a költészetre, a drámára, a kerámiára, a kalligráfiára és a festészetre és a művészetek sorába emelte a kertészetet, a virágkötést, az íjászatot, a vívást és a teaszertartást is.

 

Buddhista Templomokról: 

A Buddhisták szentélyekben és templomokban róják le tiszteletüket Buddha előtt, és meditálnak, együtt a többi budddhistával. Sokaknak az otthonukban is van szentélyük.

Az egyik legrégebbi és legnevezetesebb Buddhista Templom Japánban a Hórjú Gakumondzsi Templom, ami Nara közelében található. Ez az épület körülbelül 1300 éves és még eddig egyszer sem omlott össze földrengés által. - A kutatók ezt természetesen vizsgálták, hogy lehetséges ez. Végül azt az eredményt kapták, hogy a templom a földrengéssel együtt „táncol”, vagyis az emelet ellenkező irányba csúszik el mint az alatta és a felette lévő így az épület a földrengéssel együtt mozog. Ezt a technikát tovább vizsgálják, hogy más épületeken is tudják majd alkalmazni.- A Templom 5 emeletes, így az elemeket képviseli:

 
  1. Szint – Föld
  2. Szint – Víz
  3. Szint – Fa
  4. Szint – Levegő
  5. Szint – Ég

Az épületet egy központi oszlopra építették, amit egy ciprusfából faragtak ki. Állítólag, Buddha egy csontdarabját ez alapjába helyezték el.

 
Egy Zen Templom Részei:
 

- Főkapu (Szanmon - Sanmon)

- Buddha - Csarnok (Bucuden - Butsuden)

- Oktató Csarnok (Hatto - Hatto)

- Meditáló Csarnok

- Szerzetesek Lakhelye

- Templom Híd

 

A Buddhizmust Jellemző Alkotások:

Dzsizó-Szobrok:

A Templomok és az utak mentén lehet találkozni velük. Egyik különlegességük, hogy piros sapkát, illetve előkét viselnek. Egyik kezükben mindig egy bot látható a másikban vagy ékszer talizmánnal vagy egy kisgyerek. Dzsizó a beteg gyerekek és a várandós asszonyok boszacuja (Aki elérte a megvilágosodást és segít másoknak).

 
Gorintó:

Emlékkövek, melyeket a temetőkben helyeznek el. Különlegessége, hogy 5 különböző formából épülnek fel.

 

Buddhista Szobrok

 

Ismertebb Templomok:
 

  • Hórjúdzsi (Horyuji) Templom
  • Szenszódzsi (Sensouji) Templom
  • Dzsódzsidzsi (Joujiji) Templom
  • Engakudzsi (Engakuji) Templom
 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt