Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
Buddhizmus
Buddhizmusról

 

A Buddhizmus olyan vallás, amelynek nincsenek istenei, és nincs mitológiája sem. Maga Buddha nem tagadja istenek létezését, de nem tulajdonit nekik nagy jelentőséget.

A Buddhizmus alapítója Guatama Sziddhátra volt, a Buddha (Megvilágított), a hagyomány szerint i.e. 560 és 480 között élt Észak-Indiában. A legenda szerint királyfi volt, akinek rendkívüliségét csodás születése is bizonyította. Felnőtt korában egy öreggel, egy beteggel, egy halottal és egy aszkétával találkozva jutott el a Megvilágosodáshoz, a szenvedés és a múlandóság belátásához. Maga is remetévé lett, így fogalmazta meg az új vallási-filozófiai rendszer, a Buddhizmus elveit. Tanításainak legősibb gyűjteménye a Tripitaka (Három Kosár). A Buddhizmus alapja öt szabály, amelyek a Nirvána felé vezetnek. Tilos bármely élőlény elpusztítása, mások tulajdonának elvétele, más asszonyának érintése, a hazugság, és a részegség. A szerzeteseknek szüzességet, és vagyontalanságot kell fogadnia, és aszkétikus módon kell élnie. Az aszkézis célja a teljes passzivitás és a lét utáni vágyak kioltása.

Mi a Buddhizmus lényege?

Az emberi tudás alapja az a felismerés, hogy az élet szenvedés, aminek az oka az érzékiség, az élet utáni vágy és a tudatlanság. Ezért leküzdésének útja sem lehet egyéb, mint az érzékiségtől, a cselekvéstől való tartózkodás, az életösztön kikapcsolása és a meditáció. Aki mindezek gyakorlására képessé lesz, az megszabadul az újjászületés terhétől, és eljut a Nirvánába, ami a létvágy kialvása, a teljes megsemmisülés, a nemlétezés.

Buddhizmus Japánban:

Japánban a Buddhizmus egyik fő ágazata a Zen vált népszerűvé. Eredetileg Indiában gyakorolták (Dhyan), ami Kínában (Ch'an) is ismertté vált, majd onnan terjedt tovább Koreába (Seon), Japánba (Zen).

A Zen lényege, szertartásoktól mentes ülve meditálás gyakorlása (Zazen). A Zazen egy mélyen összpontosított tartásban való ülés, amelybe a test és a tudat fokozottan bekapcsolódik és elmerül a Zazen-tartásban. A tartás abból áll, hogy keresztbe tett lábakkal ülünk egy párnán, egyenesen, de mégis természetesen. A figyelem a tartásra és a mély kilégzésre összpontosul. A tudatban felmerülő gondolatokat nem utasítjuk el és nem is követjük - így a test és tudat visszatér a maga eredeti, eleven állapotába.

A Zen - mint a buddhizmus többi iskolája - nagy fellendülést hozott a művészetben is. Többek között nagy hatással volt a költészetre, a drámára, a kerámiára, a kalligráfiára és a festészetre és a művészetek sorába emelte a kertészetet, a virágkötést, az íjászatot, a vívást és a teaszertartást is.

 

Buddhista Templomokról: 

A Buddhisták szentélyekben és templomokban róják le tiszteletüket Buddha előtt, és meditálnak, együtt a többi budddhistával. Sokaknak az otthonukban is van szentélyük.

Az egyik legrégebbi és legnevezetesebb Buddhista Templom Japánban a Hórjú Gakumondzsi Templom, ami Nara közelében található. Ez az épület körülbelül 1300 éves és még eddig egyszer sem omlott össze földrengés által. - A kutatók ezt természetesen vizsgálták, hogy lehetséges ez. Végül azt az eredményt kapták, hogy a templom a földrengéssel együtt „táncol”, vagyis az emelet ellenkező irányba csúszik el mint az alatta és a felette lévő így az épület a földrengéssel együtt mozog. Ezt a technikát tovább vizsgálják, hogy más épületeken is tudják majd alkalmazni.- A Templom 5 emeletes, így az elemeket képviseli:

 
  1. Szint – Föld
  2. Szint – Víz
  3. Szint – Fa
  4. Szint – Levegő
  5. Szint – Ég

Az épületet egy központi oszlopra építették, amit egy ciprusfából faragtak ki. Állítólag, Buddha egy csontdarabját ez alapjába helyezték el.

 
Egy Zen Templom Részei:
 

- Főkapu (Szanmon - Sanmon)

- Buddha - Csarnok (Bucuden - Butsuden)

- Oktató Csarnok (Hatto - Hatto)

- Meditáló Csarnok

- Szerzetesek Lakhelye

- Templom Híd

 

A Buddhizmust Jellemző Alkotások:

Dzsizó-Szobrok:

A Templomok és az utak mentén lehet találkozni velük. Egyik különlegességük, hogy piros sapkát, illetve előkét viselnek. Egyik kezükben mindig egy bot látható a másikban vagy ékszer talizmánnal vagy egy kisgyerek. Dzsizó a beteg gyerekek és a várandós asszonyok boszacuja (Aki elérte a megvilágosodást és segít másoknak).

 
Gorintó:

Emlékkövek, melyeket a temetőkben helyeznek el. Különlegessége, hogy 5 különböző formából épülnek fel.

 

Buddhista Szobrok

 

Ismertebb Templomok:
 

  • Hórjúdzsi (Horyuji) Templom
  • Szenszódzsi (Sensouji) Templom
  • Dzsódzsidzsi (Joujiji) Templom
  • Engakudzsi (Engakuji) Templom
 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu    *****    STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG