A japán tálalás szépségéről szinte mindenki hallott már.
Elsőként megemlíteném, hogy az étel dekorációját az adott évszakhoz igazítják (és nem csak a hozzávalókat).
Másként sokat számít az edény. Mivel sok kis csipegetnivaló van, sok kisebb-nagyobb különféle tálkát kap az ember. Ezek változatos formájúak, színűek és tényleg gyönyörűek. Vannak rekeszekre osztott, festett lakkozott fa dobozok is. Ma már a legtöbb ilyet műanyaggal helyettesítik, de külsőre nehéz megkülönböztetni őket.
Sokat lendítenek a kinézeten azzal, hogy a zöldséget szép egyenletesre vágják, vagy valamilyen érdekes formájúra. A tányérra pedig szépen elrendezve teszik.
Végezetül egy elég furcsa dolog. Nem használnak papírszalvétát. Az előkelőbb éttermekben vizes kis törülközőt adnak, de kisebb éttermekben, menzán semmit. Vendégségben is maximum papír zsebkendőt kaphatunk.