Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
Fegyverek

Fegyverek

 

A szamuráj két legfontosabb és leggyakrabban használt fegyvere a kardon kívül az íj és a lándzsa volt. A japán íj a maga 180-220 centiméteres hosszával feltűnően nagynak tűnik. Másik sajátossága, hogy aszimmetrikus volt, ugyanis a "feszítőpontja" (az a pont, ahonnan a nyíl elröpül) jóval a húr középpontja alá esett. Ez a szamuráj íj a legfinomabb bambusznádból készült, és több rétegből tevődött össze. Toló- és átütőereje meglehetősen nagy volt; nem számított rendkívülinek a háromszáz méteres, vagy még annál is nagyobb hatótávolságú íj. Gyakorlott lövész kutyaméretű mozgó célpontot 150 méterről még biztosan eltalált.Az íjhoz tartozó muníciót, mely legalább 25 nyílból állt, a szamuráj egy ládikószerű tegezben vitte magával, a hátára erősítve. Ezeket az egy méter hosszú, szárnyas lövedékeket többnyire élesre fent fémhegyekkel látták el. A harcosok ezenkívül könnyen gyulladó fejű nyilakkal is rendelkeztek, melyek gyújtólövedékként facölöpöket, várakat tudtak lángba borítani. A kardon és íjon kívül a szamurájok harmadik legfontosabb fegyvere a lándzsa volt. Rendszeresen használt fegyverként a 14-dik században bukkant fel, olyan időszakban, amikor mind több szamuráj szállt le lova nyergéből, és gyalogos harcosként mindkét keze felszabadult. Ettől kezdve a lándzsák jelentősége ütközetről ütközetre növekedett. A híres lándzsavetők óriási tekintélynek örvendtek.A japán lándzsák a legnagyszerűbb fegyverek voltak. Nyelüket különleges minoségű fafajtákból faragták; szépen ívelt fémhegyüket ugyanazok a mesterek kovácsolták, akiknek a műhelyéből a maguk nemében páratlan kardpengék is kikerültek.
Legelterjedtebb az egyszerű lándzsa, japánul jari volt, melynek hosszú, egyenes kétélű hegye vágott, mint a borotva. A nyél ellenkező vége egy második, rövidebb hegyben végzodött. Ezért aztán a farival mindkét irányban lehetett harcolni. A farinak sokféle változatát használták. Nagyon gyakran két vagy három heggyel látták el ezt a bonyolult szúrófegyvert. Némelyikük oldalába horgokat, késeket, vagy baltákat kovácsoltak. Ismertek voltak olyan lándzsák is,melyeket tüskékkel vertek ki, ezekkel nagy sebeket lehetett ütni.
A jarin kívül a másik lándzsatípus az úgynevezett naginata volt. Amint azt magyar elnevezése - "kardhegyű lándzsa" - is mutatja, ennek a félelmetes fegyvernek a japán kardhoz hasonló, pengeformájú hegye volt. Ezzel a borotvaéles naginatával a gyakorlott harcos nemcsak arra volt képes, hogy ellenfele inait átvágja a lábán, vagy őt magát súlyosan megsebesítse, hanem a felé repülő nyilakat is meg tudta állítani.
 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben