Japán Kultúra
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

 

 

 
B. Stílusok

Bonsai (Bonszáj) Stílusok

 

A Chokkan bonsai stílus:
 

Ez a fajta bonsai a leggyakrabban használt japán kert díszítő. A fokozatosan vékonyodó törzs egyenesen felfelé nő, az ágak körben szabályosan helyezkednek el, a törzs alsó 1/3-án általában már nincsenek ágak.  Rendszerint metszéssel lehet kialakítani.

 
A Moyogi bonsai stílus:
 

Kissé hajlott, kanyargó törzsű fa, lentről felfelé fokozatosan vékonyabbak és rövidebbek lesznek. Az ágak végei felé enyhe ívben lehajlanak. Az ágak és a törzs esetleg kissé csavarodhatnak.

 
Hokidachi bonsai stílus:


Egyenesen felfelé növő törzs, az ágak seprűhöz hasonlóan körben, sokfelé ágaznak el, fokozatosan egyre vékonyabb ágakra bomlanak.

 
Kengai (vízesés) bonsai stílus:
 
A kezdetben felfelé növő törzs ívesen visszahajlik a tál szintje alá.
 
Shokan vagy Kabudachi bonsai stílus:
 

A több törzsből álló bonsai, amint az a neve is mutatja, egy gyökérből több különböző erősségű, vastagságú törzs ered. Mindig páratlan számú törzset neveljünk. Így a törzsek elrendezése, száma erdőképre emlékeztet.

 
Yose-ue: bonsai-erdőcske:
 

Ekkor egy kisebbfajta erdőt ültetünk cserépbe. Néhány fajta növény nem igényel alapos átalakítást, mert már maga az ügyes elrendezésben beültetett fácskák is kellemes látványt nyújthatnak.

 
Fukinagashi bonsai stílus:
 

Ez a "vízszintes törzsű fa stílus". Mintha az állandóan egy irányból fújó szél döntené meg a fát, az ágak is e szerint egy irányba rendezettek ,majdnem vízszintesre hajlott a növény törzse. A gyökérzet a dőlést egyensúlyozandó, ellentétes oldalon fejlettebb.

 
Neagari bonsai stílus:
 

Ezeknek a fáknak a gyökérnyaka és a gyökereik egy része kiemelkedik a földből, mert a természetben vízmosások partján élnek, és alkalmazkodniuk kellett a környezetükhöz.

 
Ishitsuki és Sekijoju bonsai stílus:

Csak ezt a két stílust ültetik sziklára. Az előbbi stílusnál a gyökerek nem érintkeznek a földdel, a sziklaüregbe futnak, az utóbbinál a fácska rá van ültetve egy sziklára és onnan fut be a gyökere a földbe.

Shakan bonsai stílus:


Az egyik irányba határozottan megdőlt fácska, az ágak mindkét oldalon (elcsúsztatva) megtalálhatók. A gyökérzet a dőlést egyensúlyozandó, az ellentétes oldalon fejlettebb.

 
Sashieda bonsai stílus:


A törzs itt is felfelé nő, de egy főág különválik, és oldalra elnyúlik valamelyik irányba. A gyökérzet többnyire szimmetrikus.


Bunjingi bonsai stílus:


A törzs lehet enyhén csavarodott, alul kevesebb ággal. Finom, elegáns kinézetét a megfelelő ágkialakítás és a viszonylag kis edény is kifejezi. A gyökérzet lehet aszimmetrikus.

Bankan bonsai stílus:


Nagyon görbe, feltekeredett törzsű fácska. A gyökérzet lehet szimmetrikus, vagy aszimmetrikus egyaránt.

 

 

 
Belépés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

Készítette: Arisa24
Létrejött: 2006. 01. 17.
Regisztrált Felhasználók: 142
Eddigi Látogatók Száma: 18 475

 

 

 

Az én nevem japánul Arisa Akera.
És a tiéd?

 

Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!    *****    READ&SPEAK BLOG-Könyvek,filmek,sorozatok-Read&Speak Blog-rsblog.hu    *****    STARSTABLE Online csatlakozz te is egy remek közösséghez! Daisy BLOG